het was op 4 oktober en meer

Het was op 4 oktober
Het was op 4 oktober 1994 dat Diny Slock een brief ontving van de stichting Welzijn Alphen en Riel.
Daarin stond dat ze de winnaar was van de prijsvraag om een naam te verzinnen voor het nieuw te bouwen gemeenschapshuis in Riel.
Vandaag is het 4 oktober 2016, precies 22 jaar later, dat Diny Slock bij ons aan schuift in de pleinzaal van de Leybron. De Leybron, dat was de naam die ze op een briefje schreef.
Diny vertelt: “het was in de tijd van ‘behoud Riel’, bij de Leij stond een groot bord met ‘Riel blijft Riel’ en dat zette me aan het denken.”
De Leij is een begrip, verbonden met alle Rielenaren. En bron staat voor een nieuw begin, bron van energie of bron van gezelligheid. Deze motivatie was in die tijd goed voor een prijs van fl 100,00 en een foto. De prijs gaf Diny aan de Zonnebloem.

Dat de motivatie tijdloos is blijkt als Monica Knaapen een toelichting geeft op het door haar ontworpen logo. “Ik heb de woorden Ley en bron als uitgangspunt genomen en grafisch weergegeven” Ley – de Leij- water – stromen- in beweging zijn – ontwikkelen. En Bron staat voor begin van iets- ontmoetingsplek – samenkomen.

Mooi is dat beide dames met regelmaat bij de Leybron te vinden zijn. Diny als vrijwilligster van de Zonnebloem en tijdens de Welfaremiddagen. Monica is naast haar werk voor haar eigen ontwerpbureau “Moon Illustraties & Ontwerp” als vrijwilligster iedere vrijdagochtend in de Leybron te vinden.

Om af te sluiten nog één uit de categorie “wist u dat…”: vorig jaar hadden we de feestelijke opening van de aangebouwde pleinzaal. En ja die was op 4 oktober!

De Leybron in Riel gaat fris van start na vakantie.
Lekker het hoofd leeg gemaakt en zonne-energie opgedaan tijdens uw vrije dagen? Dan komen vanzelf de plannen, nieuwe ideeën of een nieuwe aanpak. Zo is het ook bij ontmoetingscentrum de Leybron in Riel gegaan. We kunnen nog niet alles verklappen, de komende periode zullen we steeds meer van ons laten horen. Onderstaande (bekend of onbekend) willen we alvast met u delen:
Wist u dat………….
• Iedereen welkom is in ons ontmoetingscentrum.
Van jong tot oud, Rielenaar of niet, een enkele keer of wekelijks terugkerend. We willen een ontmoetingscentrum zijn waar iedereen zich thuis voelt. Wit u gewoon meedoen of eens binnen lopen, prima. Bent u een kartrekker, heeft u goede ideeën en wilt u mee inhoud geven aan de activiteiten binnen de Leybron, fijn, laat het ons weten.
• De leybron door de weeks open is van 9.00 tot 17.00 en in de avonduren voor activiteiten.
Kom eens binnen voor een heerlijk kopje koffie in de pleinzaal met uitzicht op ons dorpsplein. Ideaal om uw fiets- of wandeltocht te starten en af te sluiten. Lees rustig uw krantje of tijdschrift aan de stamtafel, of om eens bij te buurten met de buurvrouw die u op de markt tegenkwam .
• Het mogelijk is om zelf een activiteit, een workshop, cursus of infoavond te organiseren.
Plannen om een leesclubje te starten, weet u heel veel over filmklassiekers en filmmuziek en wil u die kennis delen of bent u fanatiek Manga tekenaar (Japanse stripverhalen) en wilt u een workshop organiseren. De Leybron denkt graag met u mee over de mogelijkheden.
• Er twee goed gevulde boekenkasten staan in de pleinzaal.
Deze ruilbieb is een initiatief van de KBO. Iedereen kan een boek ophalen uit de kast, maar ook een eigen uitgelezen boek plaatsen. Het aanbod is heel gevarieerd en er is geen registratiesysteem, heel gemakkelijk en laagdrempelig. Er wordt goed gebruik van gemaakt maar is bij heel veel mensen ook nog niet bekend.
• De gymclubjes op maandagochtend nog op zoek zijn naar nieuwe leden.
Een goed begin van de week start met een uurtje gym bij de Leybron. Met oefeningen op je eigen niveau fit en soepel blijven, het opbouwen of behouden van je conditie en ook vooral gezelligheid samen, dat is de gym op maandagochtend. (9.00- 10.00 en 2e groep 10.00- 11.00) Kom eens kijken.
• De Leybron erg blij is met de vaste gebruikers die er al jaren een thuis hebben.
Diverse verenigingen en organisaties hebben wekelijks of maandelijks hun vaste activiteiten. Zoals het in een dorp gaat, iedereen kent elkaar en praat na afloop nog gezellig na in de barruimte of in de pleinzaal.
Daarnaast zijn er nog de grote jaarlijks terugkerende activiteiten georganiseerd door Rielse vrijwilligers, organisaties, stichtingen en werkgroepen. Denk aan de avondvierdaagse, Sinterklaas, Carnaval en de Kerst-inn. Allen erg belangrijk voor de leefbaarheid van een dorp.
• De Leybron op zoek is naar versterking.
Vrijwilligers maken het verschil! Je kunt een bijdrage leveren als Penningmeester m/v als Gastheer/Gastvrouw, of in een werkgroep je bezighouden met organiseren of inrichten c.q. aankleden van diverse ruimten. Interesse? Aanmelden via Christel van Dun of Ine Oomen (het beheer) 013-5181401 of per e-mail beheer@leybron-scar.nl Gewoon binnen lopen kan ook altijd natuurlijk!
• De Leybron bezig is met een plan voor toekomstbestendigheid “Leybron 2020”
De drie peilers daarbij zijn gastvrijheid- betrokkenheid- samenwerking. Stap 1 is duidelijk maken wat de Leybron is, wat er al gebeurt en wat de mogelijkheden zijn. De Leybron midden in de Rielse samenleving!
Dit artikel is daar een bijdrage aan.
• U op de hoogte gehouden wordt, maar ook zeker mee mag werken aan alle ontwikkelingen.

Heb jij zin om er na de vakantie weer lekker tegenaan te gaan?!

Een frisse start, een nieuw begin dat kan bij De Leybron.
We zijn bijna klaar voor een nieuw seizoen in “de Leybron”. Er zijn al veel ideeën en plannen. We hebben nog wel goede versterking nodig om dit mogelijk te maken! Sta midden in de Rielse gemeenschap als vrijwilliger. En help mee om van ons ontmoetingscentrum de bruisende huiskamer van Riel te maken. Er zijn verschillende mogelijkheden, variaties in taken, hoe vaak en hoe lang. We hebben je NODIG!!

GASTHEREN/GASTVROUWEN
Het is een belangrijke job met heel veel variatie in gasten en bezigheden. Je bent namelijk “het gezicht van de zaak”. Steeds meer mensen die in Riel en daarbuiten wonen weten ons te vinden.
Wat kunnen we je bieden?
- afwisselend werk in een gezellige sfeer
- je leert veel (nieuwe) mensen kennen
- begeleiding bij al je taken, je staat er nooit alleen voor
- waardering ( ook in de vorm van een vrijwilligers vergoeding)
Wat vragen en verwachten we van je?
-enthousiaste en gastvrije instelling/ houding
- inzet en een goed humeur
- tijd op de afgesproken momenten

RIELENAREN MET SMAAK
Om nog meer de gezelligheid en gastvrijheid van de huiskamer van Riel uit te stralen zoeken we aanpakkers. Wij zijn op zoek naar mensen die het leuk vinden om het interieur van “de Leybron” op te fleuren door:
1. Sfeermakers, gezellige thema en/of seizoengerichte aankleding
2. Herinrichting bovenzaal tot een vergaderruimte/ werkplek met uitstraling

Heb je interesse om hierover mee te praten en/of de handen uit de mouwen te steken, meld je aan!
Typisch een vrijwilligersklus met een begin en een eind. Dus wil je niet te lang” vrijwilligers-verplichtingen” dan is dit je kans! En het hele dorp kan meegenieten van jouw talent!

ORGANISATOR (van één of meerdere activiteiten)
Mogelijkheden en ideeën genoeg bij “de Leybron”, maar we kunnen het niet alleen!
Wij zouden in het nieuwe seizoen graag van alles willen organiseren voor jong en oud. Bijvoorbeeld een Live muziek evenement voor alle Rielenaren. Of een Lifestyle event met workshops en demonstraties. Ook het opzetten van “kinderkunst”-cursus met expositie na afloop lijkt ons geweldig.
Misschien heb jij ( evt. met je bedrijf of vereniging) veel andere en betere ideeën hierover. Laat het ons weten, we zijn voor heel veel dingen “in”. Blijf niet met die geweldige plannen lopen maar deel ze met ons! En we gaan samen aan de slag want de Leybron is van ons allemaal!!

AANMELDEN Via Christel van Dun of Ine Oomen (het beheer) 013-5181401 of per e-mail beheer@leybron-scar.nl
Gewoon binnen lopen kan ook altijd natuurlijk!